close

Погода. Погода є складним, різноманітним динамічним поєднанням метеорологічних факторів, що впливають на здоров'я людини і на санітарні умови її життя.

Погода залежить від фізичних процесів, що відбуваються в атмосфері (у взаємодії з поверхнею, що підстилає), і характеризується величиною сонячної радіації, температури, вологості, швидкістю і напрямком руху повітря, атмосферним тиском, іонізацією повітря, електричним полем, прозорістю атмосфери, характером хмарності і наявністю опадів .

Сучасна метеорологія розрізняє періодичні та аперіодичні зміни погоди.

Періодичні зміни погоди відбуваються поступово протягом дня або року і не надають різкого впливу на організм, але через свою ритмічні ... Читати далі »

Категорія: Гігієна як профілактична медична наука | Переглядів: 488 | Додав: profmed | Дата: 14.02.2023

Життя людини протікає в навколишньому повітряному середовищі. Зазвичай повітряне середовище характеризується умовами, що сприяють нормальному перебігу фізіологічних функцій організму. Однак іноді умови можуть бути такі, що нормальний перебіг життєвих функцій організму буде порушено, внаслідок чого розвинеться патологічний стан. Тому характеристика повітряного середовища з погляду того чи іншого впливу її на людину становить великий гігієнічний інтерес.

Найнижчий - щільний - шар атмосфери, що безпосередньо прилягає до земної кори, зазвичай відрізняється динамічністю фізичних властивостей і сталістю хімічного складу. Нині у зв'язку з розвитком авіації та освоєнням космічного простору виникає інтерес до вищих верств атмосфери.

Умовно атмосфера може бути розділена на три зони: ... Читати далі »

Категорія: Гігієна як профілактична медична наука | Переглядів: 554 | Додав: profmed | Дата: 14.02.2023

Залежно від розв'язуваних завдань гігієнічна наука користується різноманітними методами. При вивченні довкілля користуються санітарно - обстежуваним методом. Він полягає в обстеженні та описі населеного пункту, підприємства, їдальні, вододжерела тощо. Цей опис доповнюється інструментальними та лабораторними дослідженнями ґрунту, води, повітря, харчових продуктів та багатьох інших об'єктів зовнішнього середовища. При цьому застосовуються фізичні, хімічні та біологічні, у тому числі мікробіологічні методи дослідження.

При вивченні впливу факторів зовнішнього середовища на організм, на його фізичний розвиток та здоров'я застосовують фізіологічні та клінічні методи, а також експериментальні дослідження на тваринах. Наприклад, для гігієнічної оцінки мікроклімату проводять дослідження його фізичних властивостей (температура, вологість, рух повітр ... Читати далі »

Категорія: Гігієна як профілактична медична наука | Переглядів: 127 | Додав: profmed | Дата: 14.02.2023