Методів поліпшення якості води багато. Вони дають змогу звільнити воду від небезпечних мікроорганізмів, завислих частинок, гумінових сполук, які надають воді кольору, від надлишку солей (кальцію, магнію, заліза, марганцю, фтору тощо), газів з неприємним запахом, токсичних і радіоактивних речовин.
Завдяки застосуванню різних методів поліпшення якості води можна максимально використовувати водні ресурси місцевості і забезпечити населення доброякісною водою. Очисні споруди виконують одне з найважливіших і найвідповідальніших завдань: оброблення води природних джерел для надання їй якостей, які відповідають гігієнічним нормативам.
До традиційних методів, що найчастіше застосовують для поліпшення якості води на водогонах, належать такі: освітлення, знебарвлення, знезаражування — очищення води від патогенних мікробів і вірусів.