Токофероли (вітамін Е). Токофероли потрібні для підтримання цілості і функції мембранних структур клітин, мітохондрій, лізосом. Вони беруть участь у процесах, пов'язаних із функцією розмноження, і відіграють роль у нормалізації і стимуляції м'язової діяльності. Крім того, токофероли мають антиокисні властивості. Вони захищають ліпіди клітинних структур від окислення з утворенням активних радикалів, які можуть інактивувати ферменти і вітаміни, наприклад, при інтоксикаціях. За гіпотезою Хармана, процес старіння пов'язаний з дією активних радикалів. Біогенний мікроелемент селен у харчовому раціоні може запобігати деяким виявам Е-авітамінозу. Вітамін Е — термостабільний.
Добова потреба в токоферолах дорослої людини становить близько 20 мг, дитини — 0,5 мг на 1 кг маси тіла. Якщо харчовий раціон багатий на жири, зростає потреба в токоферолах. Слід збільшувати вміст вітаміну в раціоні в разі великого фізичного навантаження, особливо у спортсменів (до 100—200 мг). Головним джерелом вітаміну Е є рослинна олія: соняшникова (60 мг у 100 г), кукурудзяна (148), бавовняна (90). Кукурудзяна олія характеризується високим вмістом токоферолів, що мають антиоксидантні властивості, внаслідок чого її рекомендують для харчування людей літнього віку. Значно менше вітаміну Е в печінці (6 мг у 100 г), яловичині (2), вершковому маслі (3), молоці (0,15), яйцях (1,4), бобових (4), овочах (1,5—2 мг у 100 г).