close

22:46
Біологічна дія видимого світла

Видиме випромінювання Сонця має довжину хвилі 400 — 760 нм і створює максимальну освітленість на поверхні Землі до 40 000 лк. Якщо Сонце стоїть над горизонтом, загальна освітленість знижується до 1000 лк. Місяць створює освітленість близько 0,2 лк.
 

Видиме світло має загально біологічну дію. Насамперед, це проявляється у вигляді фотохімічної дії видимого випромінювання, яке значно слабкіше, ніж фотохімічна дія ультрафіолетової частини сонячного спектру, оскільки енергія квантів видимого світла достатня лише для збудження молекул деяких речовин, які називаються фотосенсибілізаторами. Такими фотосенсибілізаторами в організмі людини є зорові пігменти сітківки ока. В результаті впливу на них видимого випромінювання і біохімічних реакцій в сітківці генеруються електричні імпульси, що викликають відчуття світла.
 

Біологічна дія видимого світлаПрипускають, що вплив на організм видимого випромінювання здійснюється не тільки через зоровий аналізатор, а й через шкіру, оскільки в крові завжди є невелика кількість гематопорфірину, який також є фотосенсибілізатором. Дія на гематопорфірин крові можливо у зв'язку з тим. що видиме випромінювання проникає крізь шкіру на глибину до 2,5 см
 

Підсумком дії видимій частині оптичного випромінювання Сонця на організм людей є: здійснення зорової функції; активізація процесів збудження в корі головного мозку; поліпшення діяльності інших (крім зорового) аналізаторів; позитивний вплив на емоційну сферу під час неспання; посилення біохімічних процесів, імунобіологічної реактивності; активізація обміну речовин: підвищення життєвого тонусу.
 

Крім того, для організму небайдужі характер і ступінь впливу природного світла. Видиме світло контролює добові ритми сну і неспання, температури тіла, гормональну секрецію і інші фізіологічні функції, включаючи і пізнавальну діяльність. Сьогодні існує поняття синдрому «сезонного розладу» (СР). У людей з діагнозом СР спостерігаються емоційні депресії, занепад фізичних сил, підвищений апетит і потребу у сні. а також бажання замкнутися в собі в осінньо-зимовий період. 
 

Світло терапія як метод лікування даного синдрому широко застосовується і надає позитивну дію на людей з порушеннями сну, менструального циклу, травлення. Світлове лікування посилено використовується при хворобах, пов'язаних з СР і роботою в нічну зміну.
 

Важливою особливістю видимого випромінювання є його здатність створювати гаму кольорів, а саме у порядку зменшення довжини хвилі: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. У житті людини це має велике значення: фіолетовий і синій кольори пригнічують психа-емоційну сферу і сприяють засипанню; блакитний колір має заспокійливу дію; зелений — індиферентний; яскраво-жовтий — дратує; червоний — збуджує. Синій колір здатний посилювати стан депресії, червоний — стан психічного збудження.
 

У прикордонних областях довжини хвиль видиме світло має властивості як інфрачервоного, так і ультрафіолетового випромінювань. Так, у червоної довгохвильовій частині видиме випромінювання виявляє властивості, близькі до інфрачервоного випромінювання — створює тепловий ефект. У зв'язку з цим на частку видимого випромінювання в сонячному спектрі припадає близько половини загальної теплової енергії. У фіолетовій короткохвильової частини видимий світ наближається до дії УФВ: викликає бактерицидну дію, особливо при наявності фото-сенсибілізаторів.
 

Видима частина сонячного спектра має життєва важливе значення дня екологію всієї планети. Мова йде про здатності видимого випромінювання обумовлювати фотосинтез рослин, завдяки якому сонячна енергія акумулюється в органічних речовинах.
 

Переглядів: 4818 | Додав: profmed | Теги: Біологічна дія видимого світла | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0